The Leader in Me

Zelfstandigheid

Naarmate de kinderen langer les hebben gehad op de Albatros zullen ze zelfstandiger zijn. We werken schoolbreed met de visie van "The leader in me" van Steven Covey met de 7 Gewoontes "Alleen ga je sneller, samen kom je verder". In de kleutergroepen leren kinderen al om zelfstandig taken uit te voeren en problemen alleen of met elkaar op te lossen. 

In groep acht hebben de kinderen geleerd om een volledige planning van werkzaamheden te maken. Daarna vliegen ze uit en kunnen wij als school de kinderen met een gerust hart loslaten. De kinderen zijn dan klaar voor het Voortgezet Onderwijs.

Informatieboekje ouders The Leader in me: /sites/001.v2-albatros/files/images/informatieboekje_ouders.pdf

 

The Leader in Me

Uitleg bij de boom van de 7 gewoonten:

De wortels zijn goed zichtbaar op de tekening, daarom staat de boom stevig en kan niet zomaar omvallen. Met de wortels begint dan ook het leertraject met de kinderen. De eerste 3 gewoonten gaan namelijk over jezelf. Ze betekenen: werken aan jezelf, overwinningen op jezelf. Met deze 3 gewoonten in je rugzak word je zelf steviger, zodat je niet ‘zomaar omvalt’, onzeker wordt, bang bent, maar grip  krijgt op sociale situaties en je eigen verantwoordelijkheid en aandeel ziet.

De stam staat symbool voor jou en je relaties met anderen. Vanuit jezelf (de wortels) bewandel je de weg naar de ander, naar samen en samenwerking. De gewoonten 4, 5 en 6 gaan daarover. Kinderen leren win-win denken, zodat de ander ook ruimte krijgt. Ze leren te luisteren met hun oren en hun hart (eerst begrijpen, dan begrepen worden) en zoeken de samenwerking, waarbij twee losse ideeën misschien wel tot een derde, nog beter idee leiden (synergie).

De kruin: tenslotte komt de boom tot volle bloei en groei! En dat kan alleen als je ‘de zaag scherp houdt’! Dat wil zeggen: als je goed voor jezelf zorgt en jezelf voedt, letterlijk en figuurlijk. Mentaal (hoofd), door jezelf te voeden met bijvoorbeeld mooie boeken en muziek, sociaal-emotioneel (hart), door mensen op te zoeken die je lief zijn, of inspireren. Spiritueel (ziel), door te mediteren of rust te vinden in de natuur. En fysiek (lichaam) bijvoorbeeld door te sporten, gezond te eten en op tijd naar bed te gaan. Gewoonte 7 gaat hierover.